Hoe krijg ik de beste prijs voor mijn webshop?

Het aantal webshops heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Er is eigenlijk geen product of dienst die je niet online kunt kopen of huren. Uiteraard stoppen er ook veel webshops, soms omdat ze niet genoeg omzet draaien maar er kunnen ook andere redenen zijn. De eigenaar van een webshop kan ziek worden, of een andere uitdaging zoeken. In dat geval kan hij of zij de webshop proberen te verkopen. Maar hoe doe je dat eigenlijk als eigenaar, en hoe zorg je dat je de beste prijs voor je harde werk krijgt?

Je webshop verkopen

Als jij een webshop hebt die je wilt verkopen dan zijn een aantal zaken belangrijk. Als je de webshop aan een familielid wilt verkopen, hoef je er wellicht niet de hoofdprijs voor te vangen. Maar als het je erom gaat om zoveel mogelijk geld voor je webshop te krijgen, hoe pak je dat dan aan?

Tip: Webshop verkopen waarde FAQ

Het begint al met het vinden van een koper, waar moet je die zoeken? Het beste is waarschijnlijk om de hulp in te huren van een specialist. Er zijn goede bedrijven die je daarbij kunnen helpen. Zij bieden een soort Marktplaats van webshops, waar geïnteresseerde potentiële kopers zich kunnen inschrijven. Ze zien dan het aanbod en kunnen bepalen wat ze interessant vinden. Je hebt zelf contact met het bedrijf dat jouw webshop te koop aanbiedt en je zorgt dat ze alle benodigde informatie hebben, zoals omzet, het aantal dagelijkse bezoekers van de website enzovoort. Als een geïnteresseerde koper zich bij hen meldt, kun je gaan onderhandelen over de prijs.

Wat voor gegevens moet je kunnen overleggen?

Een potentiële koper zal uiteraard eerst geïnteresseerd zijn in de omzet en de winst van je webshop. Verder zal de koper willen weten wat de groei is en of er “rek” zit in die groei. Verder zul je de balans moeten overleggen en de marges die je hanteert. Tot slot zal de koper zeer geïnteresseerd zijn in je klantenbestand en hoeveel ze gemiddeld in je webshop besteden. Dit soort zaken zijn allemaal van belang voor een potentiële koper en zullen je helpen om een zo hoog mogelijke prijs voor je “kindje” te kunnen ontvangen.

Uitgelicht: Website verkopen waarde

Conclusie

Je verkoopt je webshop niet zomaar, en als je dat doet, wil je daar de best mogelijke prijs voor zien te krijgen. Het is daarom aan te raden om daar gespecialiseerde hulp voor in te roepen, anders zou je wel eens kunnen verdwalen in de vele zaken die erbij komen kijken.