Waarom zijn algemene voorwaarden zo belangrijk?

Tegenwoordig zijn algemene voorwaarden essentieel voor je bedrijf. Een algemene voorwaarden opstellen is niet verplicht. Maar wanneer je als ondernemer een product of dienst levert, is het zeker aan te raden om verschillende afspraken vast te leggen in de algemene voorwaarden. Denk hier bijvoorbeeld aan alles wat te maken heeft met de levering of de verkoop. In de algemene voorwaarden staan rechten en plichten van die jij en de klant hebben. Deze gaan meestal over zaken zoals bedenktermijnen, aansprakelijkheid, de manier van betalen en garanties. In de volksmond wordt dit ook wel eens ‘de kleine lettertjes’ genoemd. Door een algemene voorwaarden te hanteren bespaar je tijd, bescherm je jezelf en jouw bedrijf tegen aansprakelijkheid en informeer je jouw klanten waar ze aan toe zijn.

Wanneer hanteer je algemene voorwaarden?

Een algemene voorwaarden opstellen is één ding, maar de algemene voorwaarden op de juiste manier gebruiken is een ander. Algemene voorwaarden kunnen namelijk vernietigbaar worden verklaard, wanneer ze niet op de juiste manier worden gehanteerd. Om je algemene voorwaarden van toepassing te laten zijn, is het belangrijk dat je dit voor de overeenkomst bekend maakt bij de klant. Daarnaast zal de klant de algemene voorwaarden moeten accepteren. Kortom; de klant moet de mogelijkheid hebben gehad om de algemene voorwaarden te kunnen lezen voordat de overeenkomst tot stand kwam. Wanneer je ervoor kiest de algemene voorwaarden na de overeenkomst te sturen (zoals bij de factuur), dan is dit te laat en kunnen deze nietig worden verklaard.

De algemene voorwaarden van toepassing verklaren

Als je jouw algemene voorwaarden van toepassing wilt maken bij overeenkomsten, zal je dit moeten benoemen in de overeenkomst. Dit kun je makkelijk doen door een zin op te nemen in de overeenkomst, opdrachtbevestiging of offerte. In de zin benoem je dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat de klant akkoord moet gaan met deze voorwaarden indien hij/zij akkoord gaat met de overeenkomst.